Θρησκευτικός Τουρισμός

Κάθε χωριό της Λήμνου έχει να λέει για την εκκλησία του. Με πάνω από 1.000 χρόνια συνεχούς εκκλησιαστική ιστορία στο νησί, με πάμπολλα μεσαιωνικά, (τώρα εξαφανισμένα) μοναστήρια και μετόχια του Αγίου Όρους, η παρακαταθήκη τους σήμερα είναι ολοφάνερη στη μορφή των σύγχρονων εκκλησιών τις οποίες οι κάτοικοι δεν άφησαν στην τύχη τους. Η θρησκεία άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στη Λήμνο.

Οι εκκλησίες, έργα τέχνης οι ίδιες, μιας και οι περισσότερες είναι δημιουργίες ξακουστών πετροπελεκάνων που τους έδωσαν την σημερινή τους μορφή κυρίως το 19ο και πρώιμο 20ο αιώνα. Κρύβουν δε υπέροχα ξυλόγλυπτα τέμπλα, καθώς θαυμάσιες και σπάνιες -ενίοτε βυζαντινές- εικόνες. Στη Μητρόπολη του νησιού, που βρίσκεται στα Ρηχά Νερά υπάρχει επισκέψιμο εκκλησιαστικό μουσείο με, σκεύη, κώδικες, εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα.

Αν σας αρέσει η ιδέα του θρησκευτικού ταξιδίου, τότε σίγουρα θα βρείτε γαλήνη και σε ένα απ’ τα 400 ξωκλήσια που κοσμούν το αγροτικό τοπίο της Λήμνου. Πολλά απ’ αυτά παμπάλαια εκκλησάκια είναι ιδιοκτησίες ευσεβών Λημνιών, ενώ σ’ αυτά γίνονται κάθε καλοκαίρι λειτουργίες που είναι ανοιχτές προς όλον τον κόσμο. Αν ποτέ βρεθείτε σε μία τέτοια περάστε άφοβα, και είναι σίγουρο ότι στο τέλος όλο και κάτι θα σας φιλέψουν οι φιλόξενοι Λημνιοί.

Τι δεν πρέπει να χάσετε

Την εκκλησία σε ρυθμό βασιλικής του 19ου αιώνα, στο χωριό Ρεπανίδι. Μην μπερδευτείτε όμως, δεν εννοούμε την καινούρια εκκλησία, αλλά την παλαιά που βρίσκεται ακριβώς από πίσω. Έχει ξεχωριστή αξία, μιας και η συγκεκριμένη εκκλησία έχει διατηρήσει εντελώς αναλλοίωτη τη μορφή που είχε τον 19ο αιώνα. Από το 2010 έχει αρχίσει η αναπαλαίωσή της από ειδικό συνεργείο.

Μια βόλτα στον Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου όπου πραγματοποιείται ένα απ’ τα πιο όμορφα πανηγύρια και ολονυκτίες του νησιού.

Τη λειτουργία της μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο παραθαλάσσιο ξωκλήσι που βρίσκεται ανάμεσα στην Παναγιά και την Πλάκα, στις 6 Αυγούστου.

Στις 23 Αυγούστου τα εννιάμερα της Παναγίας, στον Κότσινα όπου πάλι πραγματοποιείται ολονυκτία.