Θαλάσσιος τουρισμός

Αν η αδρεναλίνη σας ανεβαίνει δύσκολα και αναζητάτε μια έντονη εμπειρία στο νερό, τότε ανήκετε στην κατηγορία αυτή.

Ψάρεμα στη Λήμνο. Φίλοι ψαροτουφεκάδες, ψαράδες και συλλέκτες οστράκων! Βρίσκεστε στο πλέον ιδανικό μέρος για να εξασκήσετε το χόμπι σας και να κάνετε τους πάντες να τρίβουν τα μάτια τους με τα καλούδια που θα «βγάλετε» (και τις ιστορίες που θα τους πείτε).

Θεωρητικά κάθε όρμος, κολπίσκος, ηφαιστειακό βραχάκι και παραλία κρύβει στην αγκαλιά του θαλασσινά, ψάρια και όστρακα που περιμένουν για να μαζευτούν. Το ψάρεμα όμως είναι μια ιστορία που ενώ πολλοί θέλουν να ακούνε, λίγοι ξέρουν να αφηγηθούν.

Μέσα απ’ την κουβέντα και την επαφή με τους ντόπιους θα «ψαρέψετε» πρώτα πληροφορίες. Τα που και πώς της τέχνης. Έπειτα βουρ στα μαγαζιά της Μύρινας για μονοδώλια, εξαρτήματα, εργαλεία και εξοπλισμό. Η θάλασσα θα γίνει ο ουρανός σας.

Αν σας αρέσει η περιπέτεια του ψαρέματος, το ψαροντούφεκο, η βάρκα ή συλλογή οστράκων γρήγορα θα πιάσετε τα κατατόπια και θα νιώσετε άνετα σε κάθε μόλο και ακτή της Λήμνου μιας και οι ντόπιοι είναι φιλικοί και πολύ επικοινωνιακοί.

Πιστέψτε μας, το ψάρι που έχετε βγάλει εσείς θα έχει άλλη γεύση όταν το βράδυ το ψήσετε στο αναμμένο κάρβουνο.

Top επιλογές ψαρέματος

Το λιμανάκι του Μούδρου που είναι ιδιαίτερα καθαρό, μιας και δεν έχει τακτικό αγκυροβόλιο

Το λιμανάκι του Κότσινα οπωσδήποτε, οι βράχοι στην άκρη του κόλπου έχουν πολλούς αχινούς.

Οι παραλίες του Άη Γιάννη σε όλο το μήκος και το λιμανάκι της Ν.Κούταλης.

Χορταρόλιμνη. Είναι μια υφάλμυρη λίμνη, έκτασης 2.300 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη διοικητική περιφέρεια του χωριού Καλλιόπη. Το καλοκαίρι είναι εντελώς στεγνή, αλλά τις υπόλοιπες εποχές μοιάζει σαν γαλάζια ζωγραφιά σε πράσινο φόντο, με εκατοντάδες κελαηδήματα από ερωδιούς, καστανόπαπιες, καλαμοκανάδες και αβοκέτες, που δίνουν το δικό τους αγώνα για επιβίωση.

Αλυκή, η λίμνη αυτή βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Κοντοπούλι, η έκτασή της ξεπερνά τα 6.300 στρέμματα, είναι αλμυρή και επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω μιας μικρής διώρυγας.

Το χειμώνα γεμίζει με θαλασσινό νερό, που εξατμίζεται το καλοκαίρι, αφήνοντας πίσω του αλάτι άριστης ποιότητας.

Ασπρολίμνη. Βρίσκεται ανάμεσα στην Αλυκή και τη Χορταρόλιμνη, χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα αλατιού και έχει έκταση 500 στρεμμάτων. Το καλοκαίρι ξεραίνεται.

Οι δυο λίμνες του νησιού κατακλύζονται από αγριόχηνες, αγριόπαπιες, αγριόκυκνους, ερωδιούς, αλκυόνες, χαλκόκοτες, πελεκάνους, γλάρους, γλαρόνια, βουτηχτάρες, νερόκοτες και πυκνά σμήνη από ροζ φλαμίνγκο.

Του Παλαιού Πεδινού & της Νέας Κούταλης. Αβαθείς αλμυροί βάλτοι και άλλοι υγρότοποι, που σχηματίζονται από τα νερά της βροχής στο Διαπόρι και στην παραλία του Θάνους, αποτελούν κάποια από τα μαγικά τοπία του νησιού.

Οι περιοχές αυτές φαίνονται φτωχές σε βλάστηση, φιλοξενούν, ωστόσο, πολλά απειλούμενα είδη, καθώς παρόμοιοι οικότοποι, σε διεθνές επίπεδο, έχουν εξαφανιστεί.

Θαλάσσια Σπορ. Αν η αδρεναλίνη σας ανεβαίνει δύσκολα και αναζητάτε μια έντονη εμπειρία στο νερό, τότε ανήκετε στην κατηγορία αυτή.

Κυρίως στην Ανατολική Λήμνο, αλλά και γενικότερα σε όλο το νησί, φυσούν βοριάδες και άνεμοι που είναι ιδανικοί για θαλάσσια σπόρ όπως το surfing και το kite surfing.

Πόλος έλξης, η παραλία στο Κέρος, στο οποίο υπάρχει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα προσεγμένη οργάνωση που προσφέρει μαθήματα για τους ανειδίκευτους και θαυμάσιες ευκαιρίες για τους έμπειρους αθλητές.

Σε διάφορες μεγάλες παραλίες του νησιού θα έχετε την ευκαιρία να ξενοιάσετε με άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες και παιχνίδια.