Παρατήρηση Πουλιών (bird watching)

Παρατήρηση Πουλιών (bird watching)

Παρατήρηση Πουλιών ή (bird watching). Όσους ενδιαφέρει η παρατήρηση πουλιών, θα βρουν στη Λήμνο το κατάλληλο μέρος για να απολαύσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα. Oι σημαντικότεροι υγρότοποι του νησιού, όπου έρχονται πάρα πολλά μεταναστευτικά πουλιά (έχουν καταγραφεί μέχρι και 4.000) για τη διαχείμασή τους, είναι το σύμπλεγμα των λιμνών Αλυκής, Χορταρόλιμνης και Ασπρολίμνης, που καλύπτει έκταση 14.000 στρεμμάτων περίπου και εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000.

Σημαντικός υγροβιότοπος είναι και ο ιστορικός κόλπος του Μούδρου. Τόσο το μέγεθος όσο και η θέση του, δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για τη διατήρηση πλούσιας ιχθυοπανίδας και οστρακοπανίδας.

Αβαθείς αλμυροί βάλτοι και άλλοι υγρότοποι, που σχηματίζονται από τα νερά της βροχής στο Διαπόρι και στην παραλία του Θάνους, αποτελούν κάποια από τα μαγικά τοπία του νησιού. Οι περιοχές αυτές φαίνονται φτωχές σε βλάστηση, φιλοξενούν, ωστόσο, πολλά απειλούμενα είδη, καθώς παρόμοιοι οικότοποι, σε διεθνές επίπεδο, έχουν εξαφανιστεί.

Φοινικόπτερο: Tο ροζ φλαμίνγκο. Ένα εξωτικό ροδόχρωμο πτηνό, που χρησιμοποιεί το ιδιόμορφο ράμφος του σαν σουρωτήρι και ταΐζει τα μικρά του με ένα υγρό που μοιάζει με γάλα.

Αφουγκράσου το πέταγμά τους και θαύμασε τις μεγάλες ροζ φτερούγες, τα ψηλά πόδια, το ανάστημα, το μακρύ λαιμό και το ιδιαίτερο σχήμα του κεφαλιού τους.

Θεωρούνται οι ομορφότεροι και οι πλέον επιβλητικοί «επισκέπτες» της Λήμνου, στους φιλόξενους υγροτόπους της οποίας αναζητούν καταφύγιο κάθε χρόνο.

Κιρκινέζι. Μικρόσωμο γεράκι, που δεν φοβάται τον άνθρωπο και κινδυνεύει να πληρώσει το τίμημα με εξαφάνιση.

Έρχεται στη Λήμνο την άνοιξη και προς το τέλος Αυγούστου πετά ως τα νότια της Σαχάρας, για να ξεχειμωνιάσει.


Καστανόπαπια. Μια πάπια που μοιάζει με χήνα. Έρχεται από την Ασία και είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Πολλά άλλα ορνιθοειδή, μερικά εξαιρετικά σπάνια όπως ο τσαλαπετεινός, (λίγα ζευγάρια έχουν απομείνει σε όλο το νησί) άλλα αγέρωχα όπως η αετογερακίνα, ορισμένα νυχτόβια όπως οι κουκουβάγιες και οι μπούφοι, είναι μερικά ακόμη πουλιά που θα δεις να πετάνε στον ουρανό της Λήμνου.