Πεζοπορία

Ώρα για μερικές πρωτόγνωρες εμπειρίες, αφού από το Διαπόρι ξεκινούν οι οικολογικές διαδρομές Φακός και Αγία Ευφημία.

Προφήτης Ηλίας. Αν έχεις χρόνο, περπάτησε από τα Θέρμα προς το βουνό -μια φανταστική διαδρομή 374 μέτρων- μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Η θέα από εκεί είναι πανοραμική και πραγματικά απίστευτη: δαντελωτά ακρογιάλια, ξέρες και στεριές ολόγυρα, το φράγμα που βρίσκεται ανάμεσα στο βουνό Κρύκελα και τον Άγιο Δημήτριο και, αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, η κορφή του Αγίου Όρους, η Θάσος, η Σαμοθράκη και η Ίμβρος!

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα απ’ τις επιλεγμένες διαδρομές που προτείνει αυτός ο οδηγός, η Λήμνος αποτελεί έναν ανεξάντλητο σχεδόν τόπο αυτοσχεδιασμού και επιλογών όσον αφορά το περπάτημα, πράγμα το οποίο οφείλεται φυσικά στην επίπεδη και άδεντρη φύση του νησιού.

Φορέστε άνετα παπούτσια, πάρτε μαζί σας αρκετό νερό και ένα χάρτη και κάντε ένα μεγάλο περίπατο!

profiris_ilias_pezoporia

Παχιές Αμμουδιές. Πάνω από την παραλία Γομάτι, βρίσκεται η περιοχή με τις γνωστές Παχιές Αμμουδιές. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για τη μοναδική έρημο της Ευρώπης.

Εκεί θα συναντήσεις τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού πύργου της Μεγίστης Λαύρας. Στο βάθος απλώνεται ο γραφικότατος ορμίσκος και η παραλία Παπιάς.

Καθώς προχωράς στους αμμόλοφους, ανεβαίνοντας προς τις Παχιές Αμμουδιές, μια δύσκολη, αλλά εκπληκτική διαδρομή θα σε φέρει στη μέση μιας απρόσμενης ερήμου – κάτι που μαρτυρά την παρουσία θάλασσας στην περιοχή, κατά τη παλαιολιθική εποχή.

Φακός. Ώρα για μερικές πρωτόγνωρες εμπειρίες, αφού από το Διαπόρι ξεκινούν οι οικολογικές διαδρομές Φακός και Αγία Ευφημία.

Μια φυσική στενή διώρυγα ανάμεσα στον κόλπο του Μούδρου και του Διαπορίου, οδηγεί στη χερσόνησο του Φακού, με τα πολλά ξωκλήσια.

Θα βρεθείς ανάμεσα σε μεγάλες καλλιεργημένες εκτάσεις, πλούσια βοσκοτόπια, αγροκτηνοτροφικές μονάδες και εξαιρετικής λαϊκής αρχιτεκτονικής μαντριά – πρόκειται, άλλωστε, για την αρχαία περιοχή των Κεχαγιάδων της Λήμνου.

Ένα καταφύγιο άγριας ζωής, με δυνατή αύρα, πολλούς φρυγανότοπους, απόκρημνες ακτές, στενές παραλίες, ενδιαφέροντα ηφαιστειακά πολύχρωμα πετρώματα και απολιθώματα δένδρων, ηλικίας 17-21 εκατομμυρίων ετών.

Μερικά σημεία αυτών των διαδρομών, μπορείς να τα περάσεις μόνο περπατώντας, γι’ αυτό, αν σκοπεύεις να το κάνεις, φρόντισε να έχεις μαζί σου αθλητικά παπούτσια και σακίδιο με όλα τα απαιτούμενα της πεζοπορίας.